You are here

HW4.12 with FW 3.27, FOC OK, BLDC problems.

6 posts / 0 new
Last post
ThierryGTLTS
Offline
Last seen: 5 years 9 months ago
Joined: 2017-09-06 14:18
Posts: 116
HW4.12 with FW 3.27, FOC OK, BLDC problems.

HW 4.12 with FW 3.27 seems to have some troubles in BLDC mode, but not in FOC mode, and not with FW 2.18!

Test done with TMOTOR U8 not loaded.

BLDC mode sensored (I've glued sensors an tested with other controllers), and detection works well quickly.

Duty cycle mode works, Current mode works, but not speed mode (violent cogging, erratic, and sometime reverse rotation).

Any other people having experiment that problem?!

Have a Nice Day.

Thierry

Enak
Offline
Last seen: 9 months 5 days ago
VESC Original
Joined: 2017-06-29 19:52
Posts: 20

There are known issues with BLDC hall sensors.  http://vesc-project.com/node/110

Workaround is to use FOC.

powerlabor001
Offline
Last seen: 2 days 10 hours ago
VESC Free
Joined: 2017-09-07 19:56
Posts: 9

Thierry

I just experienced the same cases as you. And i just want to know why?

Someone told me to changed the PID parameter, but i don't see good result.

I am wating for vedder's next code release.

 

Danny Bokma
Offline
Last seen: 5 months 3 days ago
VESC Original
Joined: 2017-05-24 12:11
Posts: 53

Speed mode requires closed loop PID tuning, have you tuned your system? 

powerlabor001
Offline
Last seen: 2 days 10 hours ago
VESC Free
Joined: 2017-09-07 19:56
Posts: 9

progress report

Today i tried the foc sensorless mode, all the parameters are the same as before, but now the closed-loop pid speed control is good.

I think it is the temperature effect, because i remembered last time the motor is hot, but i'm not sure.

Anyone else has the same experience as me?

 

ThierryGTLTS
Offline
Last seen: 5 years 9 months ago
Joined: 2017-09-06 14:18
Posts: 116

No temp problem for me.

Have a Nice Day.

Thierry