You are here

Failure in Motor Set Up

10 posts / 0 new
Last post
Toshi Sharma
Offline
Last seen: 8 months 3 weeks ago
Joined: 2021-08-30 11:15
Posts: 17
Failure in Motor Set Up

Hello Everyone,

I am using VESC tool for quite a some time now and have always done motor set up without any error. And it has always been successful.

But today, when I am doing it it is failing.

I hit the motor set up button, and at first motor alignment along the respective axis to calculate the resistance happened. Then to estimate the flux linkage, motor spins. and then when motor rotates in the forward and backward direction it did not happen. Instead, the motor draws a very heavy current and becomes very hot.

Could anyone please tell me what is happening?

any help will be appreciated.

frank
Offline
Last seen: 15 hours 17 min ago
VESC BronzeVESC FreeVESC GoldVESC OriginalVESC Silver
Joined: 2016-12-27 20:19
Posts: 803

What is the Hardware?

Toshi Sharma
Offline
Last seen: 8 months 3 weeks ago
Joined: 2021-08-30 11:15
Posts: 17

I am suing VESC with a flipsky E Board motor.

https://flipsky.net/collections/e-skateboard/products/brushless-dc-motor...

 

BLDC Motor.

frank
Offline
Last seen: 15 hours 17 min ago
VESC BronzeVESC FreeVESC GoldVESC OriginalVESC Silver
Joined: 2016-12-27 20:19
Posts: 803

VESC 6 MKV?

Toshi Sharma
Offline
Last seen: 8 months 3 weeks ago
Joined: 2021-08-30 11:15
Posts: 17

VESC 6 MKIV
I have used the same motor and VESC board config before

frank
Offline
Last seen: 15 hours 17 min ago
VESC BronzeVESC FreeVESC GoldVESC OriginalVESC Silver
Joined: 2016-12-27 20:19
Posts: 803

Have you tried to re-flash the Firmware and checked all wires? Is anything else connected to the Unit? Have you tried to detect a different motor?

Toshi Sharma
Offline
Last seen: 8 months 3 weeks ago
Joined: 2021-08-30 11:15
Posts: 17

Yes frank, I tried re-flashing the firmware.
Also, I have checked the wire connections.
Nothing else is connected. Also the motor is at no load.
I did not try with any other motor. I can try that.

 

Thanks

Toshi Sharma
Offline
Last seen: 8 months 3 weeks ago
Joined: 2021-08-30 11:15
Posts: 17

Hi Frank, I tried with other motor as well, but it gives the same error.
I also limit the motor current. Still not working.

Toshi Sharma
Offline
Last seen: 8 months 3 weeks ago
Joined: 2021-08-30 11:15
Posts: 17

Hi Frank, I solved the problem. It was silly issue with Absolute current value set to just 10A.
And as motor was trying to fetch high current than this value the controller was going into "FAULT_CODE_ABS_OVER_CURRENT"

Thank You for your help.

frank
Offline
Last seen: 15 hours 17 min ago
VESC BronzeVESC FreeVESC GoldVESC OriginalVESC Silver
Joined: 2016-12-27 20:19
Posts: 803

Cool, easy relve then!