You are here

current control via CAN not working

3 posts / 0 new
Last post
STTS
Offline
Last seen: 1 year 5 months ago
Joined: 2021-08-02 10:05
Posts: 2
current control via CAN not working

Hello everyone,

I am in the process of setting up a current control for my motor. I want to do this via sending a CAN message to VESC6 motor controller.
It is working when I am sending a CAN message with info about "duty cycle" I want, every 1 ms.
But the motor almost doesn't move when I'm doing the same for sending current information.
It looks like it wants to move and sometimes does one spin. The current then jumps very high.
I am sending currently 1A to it. But when it moves the current suddenly jumps up to say 10A very shortly and then the motor stops until next spin will come.

I've been trying different frequencies to send the messages but the reaction of motor is similar.

Did anyone come across such problem ?

I am using:

SUPER FOC ESC
Ultra High Performance
MOTOR CONTROLLER
Based on Genuine VESC6
8-60V Hardware V6.8
from Maytech Electronics

Thank you in advance for any comment.
 

mm_iem
Offline
Last seen: 1 month 3 weeks ago
VESC Free
Joined: 2021-05-31 10:01
Posts: 5

So I'm interested in this topic as well...

Sadly no direct documentation of VESC Control via CAN is available.

Motor spins perfect in Current Control mode when it is controlled by duty cycle with a potentiometer. But when I send set_current it starts making strange noises.

Project runs on MXUS XF39 Motors and VESC 6.

Thank you in advance as well.

 

mm_iem
Offline
Last seen: 1 month 3 weeks ago
VESC Free
Joined: 2021-05-31 10:01
Posts: 5

So just if anyone ist interested. We could fix the problem by using the vesc as a slave with the settings from "app to use": no ppm and no uart input

So in general no signal from the app via uart or a connected ppm signal can  affect the VESC.

Then we could send for example a 3Amps Current signal with the set_current command to the VESC and the Current Control worked.yes