You are here

The first fraction of braking actually accelerates my board.

9 posts / 0 new
Last post
defyent
Offline
Last seen: 2 years 9 months ago
Joined: 2019-04-15 03:21
Posts: 3
The first fraction of braking actually accelerates my board.

So ever since the last 2 versions of the vesc firmware, I've noticed that the very first fraction of braking actually accelerates the board forward. If I lift the wheels off the ground and try move my throttle just the tiniest bit backwards to brake, I can actually get my wheels to spin forwards, then of course further backwards is braking as normal. I can feel this when riding. It's a little disconcerting when your board accelerates for a brief moment before braking. Any idea whats causing this? I've checked that this isn't coming from the remote and it definitely isn't. Forward and reverse signals are moving in the correction direction.

Dual Flipsky Vesc 6.6

Flipsky VX1 remote

 

 

district9prawn
Offline
Last seen: 3 months 6 days ago
VESC Free
Joined: 2018-04-26 12:18
Posts: 124

Is the motor being run in foc or bldc mode? Are you running the motor sensored or sensorless?

defyent
Offline
Last seen: 2 years 9 months ago
Joined: 2019-04-15 03:21
Posts: 3

FOC, and hall sensored

frank
Offline
Last seen: 1 day 15 min ago
VESC BronzeVESC FreeVESC GoldVESC OriginalVESC Silver
Joined: 2016-12-27 20:19
Posts: 725

This is probably hardware related. If the signal is negative, the motor should not spin.

defyent
Offline
Last seen: 2 years 9 months ago
Joined: 2019-04-15 03:21
Posts: 3

Any idea how I can troubleshoot it? This did not happen 2 versions ago, this specifically started happening after a firmware update and I'm not able to roll back my firmware.

pf26
Offline
Last seen: 3 weeks 14 hours ago
Joined: 2018-12-04 08:44
Posts: 52

Did you try again the FOC motor wizard. Possibly Your hall sensor position detection parameters have been lost during upgrade ?

btap
Offline
Last seen: 1 year 3 months ago
Joined: 2019-10-18 05:38
Posts: 1

I am having the exact same issue.  Just set up a Dual FSESC 6.6+ with a VX2 remote & FS 6374s. Ran FOC motor wizard, sensored, a few times but no improvement.  The signal coming from the remote looks proper as well.  Has anyone found the cause or solution to this?

 

___le
Offline
Last seen: 2 years 2 weeks ago
Joined: 2020-04-05 22:53
Posts: 1

Have you been able to solve this? I have the same issue. 

s0313045
Offline
Last seen: 8 months 2 weeks ago
Joined: 2018-09-23 11:29
Posts: 15

can confirmed experienced something similar with

Flipsky Dual VESC 6 plus + Flipsky VX2 remote

applying tiny bit of brake (pulling back the thumb trigger) would accelerate the board instead of braking.

Therefore, whenever I need to apply a large magnitude of brake that exceed that bullshit "accelerate" dangerzone.